Εορτασμός της 25ης επετείου της απελευθέρωσ...
Related media:
Videos
Title
Abstract [-]
Εορτασμός της 25ης επετείου της απελευθέρωσης της Κορυτσάς, Χιμάρας και Αργυρόκαστρου στα Ιωάννινα με επίσκεψη σε παραμεθόρια φυλάκια, κατάθεση στεφάνου, παρέλαση και συνεστιάσεις.
Abstract in English [-]
Celebration of the 25th anniversary of the liberation of Korytsa, Chimara, Argyrokastro and Ioannina and visit to a borderline guardhouse, laying of a wreath, parade and banquets.
Description [-]
Γενικά πλάνα στη λίμνη των Ιωαννίνων, σε μιναρέδες και καλντερίμια της πόλης, όπου τo Σάββατο 11/12 και την Κυριακή 12/12/1965 εορτάστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων η 25η επέτειος της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου, της Χιμάρας, της Κορυτσάς και του Δελτσίου από τα ελληνικά στρατεύματα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε ομαδική μετάβαση εθνικών βορειοηπειρωτικών οργανώσεων από την Αθήνα στα Ιωάννινα, διανομή δώρων στους ακρίτες, συνεστίαση, χορούς, μνημόσυνο των θυμάτων του Δεκεμβριανού κινήματος, παρέλαση και κατάθεση στεφάνου (Καθημερινή, 10/12/1965, σελ. 7). Γενικό πλάνο, από ένα παραδοσιακό σπίτι κατεβαίνουν νέοι και νέες άλλοι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και άλλοι με μοντέρνα ρούχα της εποχής. Μεσαίο πλάνο, εκπρόσωπος των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων μοιράζει κουτιά με δώρα στους Έλληνες στρατιώτες σε παραμεθόριο φυλάκιο. Γενικό πλάνο, συγκεντρωμένος κόσμος με ομπρέλες σε βρεγμένο δρόμο. Γενικό πλάνο, Έλληνας στρατιώτης σκοπός σε φυλάκιο, πανοραμικό αριστερά σε αντικρινές βουνοκορφές. Γενικά πλάνα, ο συγκεντρωμένος κόσμος από το φυλάκιο κοιτάζει το φυσικό περιβάλλον προς την πλευρά των συνόρων, προς τις οροσειρές που δόθηκαν πριν 25 χρόνια οι μάχες που συγκράτησαν τους εισβολείς. Γενικά πλάνα κατά την παρέλαση στην πόλη: εύζωνες με σημαίες, γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες, στρατιώτες. Πολύ γενικό πλάνο, συγκεντρωμένος κόσμος, εύζωνες, ιερείς μπροστά στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνου. Γενικό πλάνο, χαμηλή γωνία, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Παντελεήμων εκφωνεί λόγο στο συγκεντρωμένο πλήθος. Κοντινά πλάνα, εσωτερικό αίθουσας (στη Στρατιωτική Λέσχη Ιωαννίνων ή στο ξενοδοχείο «Ξενία») όπου μουσικός με παραδοσιακή ενδυμασία παίζει κλαρίνο και γυναίκας επίσης με παραδοσιακή ενδυμασία που χορεύει, πανοραμικό στο χορό των γυναικών. Κοντινό πλάνο σε κύκλο αντρών με παραδοσιακή ενδυμασία, γενικό πλάνο στην αίθουσα (στη Στρατιωτική Λέσχη Ιωαννίνων ή στο ξενοδοχείο «Ξενία») και κοντινό πλάνο στον βιολιστή της ορχήστρας που παίζει. Γενικά πλάνα σε κύκλους αντρών και γυναικών που χορεύουν στην πίστα, κοντινά του παρευρισκόμενου κόσμου ενώ διασκεδάζει και χειροκροτεί.
Rights [-]
Copyright owner of this material is the Hellenic National Audiovisual Archive (HeNAA). For further inquiries please e-mail to info@avarchive.gr
Date of original transmission: 12/12/1965
Provider: HENAA
Creator: GGE - GGE
Publisher: HeNAA
Production platform: Film
Production colour: Black & white
Production space: Outside broadcast (live)
National/European dimension: A programme or format that has moved across European borders
Source: HeNAA
Genres:
News